czwartek, 10 października 2013

Jabłecznik

Dziś taki zwykły, ale najpyszniejszy jabłecznik. Przepis posiadam już bardzo długo i nawet nie pamiętam skąd. Bardzo prosty w wykonaniu, a połączenie jabłek z dużą ilością cynamonu sprawia, że jest nieziemsko pyszny.







Ciasto:

50 dag mąki
15 dag cukru pudru
1 jajko
3 łyżki wody
1 łyżeczka amoniaku
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i rozgarniamy na boki robiąc wgłębienie. Do naczynia wsypujemy cukry, wbijamy jajko, wlewamy wodę i dodajemy amoniak. Mieszamy. Następnie dodajemy stopiony tłuszcz, i po wymieszaniu dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy.

2,5 kg jabłek antonówek
40 dag cukru kryształu
1 opakowanie cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce, a następnie odciskamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy upieczony placek, następnie wykładamy odciśnięte jabłka. Całość posypujemy połową cukru, cynamonem i drugą połową cukru. Następnie rozwałkowujemy pozostałe ciasto i umieszczamy na jabłkach. Dziurkujemy. Pieczemy ko 1 godziny w 180 st. C

Smacznego!

Jabłko z cynamonem

2 komentarze:

  1. na pewno pieczemy pierwszy spod a nie wszystko razem poniewaz godzina na pieczenie samej gory to za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód należy upiec, ponieważ pod taką ilością jabłek ciasto się nie upiecze :)

      Usuń