niedziela, 27 października 2013

Włoska pizza z salami i papryką

Pizza, tak lubiana przez nas, a szczególnie dzieci. Ja robię je własnoręcznie. Dziś z dodatkiem salami i papryki. Ciasto na bazie proszku do pieczenia, bez dodatku drożdży jest równie smaczne i wychodzi bardzo cieniutkie.





Ciasto:

1,5-2 szklanki mąki
4-5 łyżek oliwy
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko

Farsz:

1 duża czerwona papryka
20 plasterków salami
2 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
1 cebula
30-40 dag żółtego sera
oregano
tymianek
sól
pieprz
keczup

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy. Powoli wlewamy mleko i oliwę, wbijamy jajko. Mieszamy. Miksujemy aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy 2 łyżkami keczupu. Paprykę kroimy w paski, pomidory w półplasterki, a cebulę w krążki.Czosnek siekamy, ser ścieramy na tarce. Na cieście układamy salami i warzywa. Posypujemy czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy 15-20 minut w 200 st.C.

Smacznego!


Czas na Pizzę!!

2 komentarze:

  1. jeżeli chodzi o dobór składników w pizzy - to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń