poniedziałek, 16 września 2013

Tarta z cukinią i kurkami





Sezon grzybowy w pełni, więc warto korzystać i cieszyć się pachnącymi potrawami z udziałem różnych gatunków grzybów. Ja dziś piekłam wspaniałą tartę z kurkami, A przepis pochodzi z gazetki Kulinarne hity







Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 żółtko
1/2 kostki masła
szczypta soli
1-2 łyżki ciepłej wody

Składniki na farsz:

1 mała cukinia
20 dag kurek
1 cebula
20 dag sera mozzarella
1 łyżka masła
1/2 op. sera feta
sól
pieprz
1/2 pęczka koperku

Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy schłodzone masło, żółtko, sól i siekamy. Wlewamy wodę i zarabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Kurki czyścimy i myjemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Doprawiamy, podsmażamy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i jeszcze chwilę dusimy. Farsz studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, dodajemy pokruszony ser feta. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie tartę posypujemy startą mozzarellą i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni.

Smacznego!


2 komentarze: