sobota, 7 września 2013

Ciasto brzoskwiniowe z karmelem

Ponieważ jesień zbliża się do nas wielkimi krokami chcemy jak najdłużej zachować zapach i smak lata. Dla tego też piekę ciasta z dodatkiem owoców. Są pyszne i pachnące. Dzieci wręcz je uwielbiają.





Ciasto:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
15 dag masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Dodatkowo:

ok. 1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem, dodając jajka, mąkę z proszkiem, aromat oraz jogurt. Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestki. Cukier podgrzewaj z 5 łyżkami wody, aż zbrązowieje. Karmel rozsmaruj w wyłożonej papierem tortownicy o śr. 29 cm. Ułóż brzoskwinie, przykryj ciastem. Piecz 35-40 min w 180 st.C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz