sobota, 21 września 2013

Nalewka z aronii

Ta akcja tak szybko mi znikła, pomimo że trwała dosyć długo to ja jednak nie zdążyłam przygotować nalewki z aronii. Jednak postanowiłam ją opublikować, bo może masz za dużo tych owoców i jednak skusisz się i przygotujesz ten pyszny trunek. A przygotowanie nalewki jest bardzo proste.








Składniki:

80 dag aronii
7 szklanek wody
200 liści z wiśni
1/2 kg cukru
1 dag kwasku cytrynowego
1/2 litra spirytusu

Wykonanie:

Aronię przebrać, wypłukać i razem z wodą i umytymi liśćmi wiśni zagotować. Na wolnym ogniu gotować 30 minut, pozostawić na 24 godziny, a następnie odcedzić. Do odcedzonego płynu dodać cukier, kwasek, gdy cukier się rozpuści połączyć ze spirytusem. zlać do butelek.


Smacznego!

Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz:

  1. robię bardzo podobną tylko z 50 liśćmi wiśni ;-)jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń