wtorek, 10 września 2013

Dżem z aronii

W poprzednim moim poście pisałam o soku z aronii, a że tych owoców miałam bardzo dużo, więc postanowiłam wykorzystać ich również do zrobienia dżemu. Wyszedł całkiem smaczny dodatek do kruchego ciasta.





Składniki:

1 kg jabłek
1 kg śliwek
1 kg aronii
1 kg cukru

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Śliwki myjemy wyciągamy pestki, i razem z jabłkami rozgotowujemy. Owoce aronii płuczemy i dodajemy do smażących się owoców. Ciągle mieszając smażymy do aż dżemik trochę zgęstnieje, a następnie dodajemy cukier i razem smażymy ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Natychmiast zamykamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!



Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz