czwartek, 28 lutego 2013

Krupnik z grzybową nutką

Jak już z pewnością zauważyłaś u mnie znowu zupa na obiad, cóż na to poradzę. Jest akurat zima a jak wiadomo nic tak nie rozgrzewa jak talerz gorącej, smacznej zupy. Kolejną lubianą w mojej rodzinie zupą jest krupnik. Dodaję do niego kilka suszonych grzybków, dzięki temu nabiera grzybowego aromatu, co u mnie wszyscy lubią :).

Zupę przyrządzam w następujący sposób:

3-4 skrzydełka drobiowe
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka suchych grzybów
7 łyżek kaszy jęczmiennej
1/2 szklanki śmietany

Skrzydełka oczyścić, opłukać a następnie zalać wodą i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, następnie dodać rozdrobnione grzyby, pora i kaszę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na łyżce masła, następnie dodać do zupy. Całość gotować do miękkości wszystkich składników. Pod koniec zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.
Smacznego!

1 komentarz: