sobota, 23 lutego 2013

Pyszna ryba w cieście piwno-kminkowym

Dziś na stole królowała ryba, a konkretnie panga. Zrobiłam ją w troszkę innej wersji niż zazwyczaj. Zamiast zwykłej panierki zrobiłam ciasto podobne do naleśnikowego ale zamiast mleka było piwo z dodatkiem kminku. Całość doskonale się komponuje. Chrupiące ciasto z akcentem kminkowym tworzy niepowtarzalną rozkosz dla podniebienia. A dodatkami do tak pysznej ryby były frytki pieczone w piekarniku oraz surówka z kapusty pekińskiej :)




Do przygotowania ciasta do panierowania ryby użyłam:ryby

1 kg ryby
15 dag mąki
2 jajka
niepełna szklanka piwa jasnego
Rozmrożoną rybę posolić i skropić sokiem z cytryny lub octem winnym.
Z mąki żółtek i piwa zrobić ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki, z białek ubić pianę z dodatkiem przypraw i wymieszać z ciastem.Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć  wolno w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz