środa, 3 lutego 2016

Pączki light - pieczone w piekarniku

Dziś zdecydowałam się na pączki z piekarnika, szczerze byłam ciekawa ich smaku. I choć domyślałam się że mogą mieć podobny smak do maślanych bułeczek, to z dodatkiem lukru smakują wybornie. Przepis ze strony.






Składniki:

50 dag mąki tortowej + 3 łyżki na zaczyn
3 dag świeżych drożdży
190 ml mleka
2 jajka
10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn
1 cukier waniliowy
5 dag masła
1 opakowanie marmolady
Lukier:
sok z 1 cytryny
około 2 szklanki cukru pudru



Wykonanie:

Zaczyn:


Do ciepłego mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki i dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.

Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia przez ponad godzinę (w ciepłym miejscu). Ciasto rozciągam na grubość około 2 cm i wycinam szklanką kółka. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę, nadziewam szprycą i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy.

Lukier:

Sok z cytryny energicznie mieszamy z cukrem pudrem. aż będzie gładka masa.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Właśnie szukałem przepisu na zdrowe pączki! Normalne pączki są zdecydowanie są za tłuste a te wyglądają na dietetyczne oraz bardzo smaczne. Ale żeby były bardziej zdrowe może zamieniłbym lukier na gorzką czekoladę, myślisz że byłyby to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek do pączków to rzecz własnego gustu i na pewno będą smakować wybornie :)

      Usuń