poniedziałek, 29 lutego 2016

Ciasto bezowe z orzechami

Dziś coś słodkiego do niedzielnej filiżanki kawy. Przeglądając książeczkę w poszukiwaniu szybkiego ciasta natknęłam się na kruche z bezą, posypane orzechami. Ciasto jest bardzo smaczne i szybko się je robi.







Ciasto:

40 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki śmietany

Oraz
 1 słoik powideł śliwkowych
15 dag posiekanych orzechów

Wykonanie:

Składniki zagniatamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy dwa placki (24x36 cm). Oba smarujemy marmoladą i pianą ubitą z białek i cukru. Oba posypujemy orzechami. Pieczemy po ok.30 minut. w temp. 180 ^ C.

Piana:

4 białka
20 dag cukru

Krem:

25 dag masła
3 żółtka
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
7 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Mąki mieszamy ze szklanką mleka i żółtkami. Wlewamy do gotującego się z cukrami pozostałego mleka. Mieszamy do momentu zgęstnienia i uzyskania jednolitego kremu. Studzimy. Ucieramy z masłem. Przekładamy placki. Schładzamy kilka godzin w lodówce.




1 komentarz: