czwartek, 8 stycznia 2015

Latte Macchiato

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam tutaj. Znakomite połączenie warstwy kawowej i mlecznej tworzy nie zapomniany smak popularnej włoskiej kawy.









 Składniki na biszkopt:

4 duże jaja
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylać do blaszki (21x32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30 minut. Wystudzić, ciasto wykonać dwukrotnie.

 Składniki na masę:

200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku
40 dag waniliowego serka homogenizowanego

Wykonanie:

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodać mleko w proszku i serki. Zmiksować do połączenia się składników.

Składniki na poncz:

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ( zaparzone w 300 ml wody )
100 ml likieru Baileys ( lub innego )

Dodatkowo:

1,5 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do posypania

Pierwszy blat ułożyć w formie, naponczować, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószyć je kakao.
Biszkopty przykryć drugim blatem, naponczowanym i posmarowanym kremem ( około 1/3 z pozostałej połowy ).
Wierzch ciasta posmarować resztą masy, ułożyć naponczowane biszkopty, posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niezwykle kusząco, bardzo lubię takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń