niedziela, 17 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków i papryki

Tak długo mnie nie było, ale lato to nic innego jak ogrom pracy. Zrobiłam już trochę przetworów z ogórków, niestety trochę z nich przerosło i nadawały się tylko na sałatki, więc teraz się nimi dzielę.







Składniki:

4 kg ogórków
1\2 kg czerwonej papryki
1\2 kg  marchewki
1\2 kg cebuli

Wykonanie:

Ogórki obrać, poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokroić w paski.

Zalewa:

1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 główki czosnku (małe)

Wykonanie:

Wcześniej przygotowaną zalewę wymieszać z pokrojonymi warzywami i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie nakładać do czystych słoików, pasteryzować 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz