niedziela, 31 sierpnia 2014

Krem z czekolady i jabłek

Jabłonie w tym roku obrodziły i mamy sporo pysznych jabłek. W gazetce znalazłam przepis na krem z jabłek z białą czekoladą. Wyszedł całkiem pyszny. Będzie jak znalazł do naleśników lub zamiast nutelli do chleba.








Składniki:

2 kg jablek
40 dag cukru
2 op cukru waniliowego
8 tabliczek białej czekolady

Wykonanie:

Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w małe kawałki. Wkładamy do garnka, podlewamy niewielka ilością wody i smażymy około 1 godz. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy.
Do masy jabłkowej wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wkładamy do masy. Smażymy około 30 min aż masa zgęstnieje.
Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia







. Jedz polskie jabłkaJabłka wolności

3 komentarze:

  1. Musi być obłędnie słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam z papierowej a one były dosyć kwaśne, ale można użyć mniej cukru :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń