wtorek, 16 września 2014

Przekładaniec z masa jabłkowo-budyniowa

Ten przepis również pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Jest wprost przepyszne więc zachęcam do wypróbowania.







Składniki ciasta:

25 dag margaryny
4 jajka
1/4 szklanki miodu płynnego
1/4 szklanki esencji z herbaty
30 dag mąki
20 dag cukru kryształu
1 łyżeczka wody
przyprawa do piekarnika

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem stopniowo dodając żółtka mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawę do piernika oraz miód z herbata. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto . Podzielić na 2 części i upiec 2 placki w temp. 180 st C , przez około 45 mi\

Masa jabłkowa:

1 1/2 kg jabłek
1 łyka masła
1 żółta galaretka
cukier do smaku


Wykonanie:

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić i dodać  
jabłka. Wymieszać, rozprażyć, dodać suchą galaretkę  oraz cukier do smaku.

Masa budyniowa:

1/2 l mleka
4-5 łyżek cukru (do smaku)
25 dag masła
2 budynie bez cukru ( waniliowe lub śmietankowe)


Wykonanie:

Z mleka cukru budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

Dodatkowo:

1 paczka podłużnych biszkoptów
2 galaretki czerwone (wykonać według przepisu na opakowaniu)

Przełożenie ciasta:

  1. ciasto
  2. 1/4 masy budyniowej
  3. masa jabłkowa
  4. biszkopty namoczone w tężejącej galaretce ukośnie ułożone
  5. pozostałą galaretkę wyłożyć między wolne przestrzenie między biszkoptami
  6. pozostała część masy budyniowej
  7. ciasto
  8. polewa

Smacznego!


Jabłka wolnościCiacho na widelcu

1 komentarz: