wtorek, 8 kwietnia 2014

Jajeczna przekąska z ciasta francuskiego

Przepis na tą szybką i pyszną przekąskę znalazłam tutaj.
Bardzo lubię ciasto francuskie i zawsze mam jego zapas, ponieważ można go wykorzystać nie tylko na słodko. Taka przekąska na pewno szybko zniknie ze stołu.







Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
8 jajek
Łyżka ostrej musztardy
3 łyżki domowego majonezu
sól
pieprz
1 jajko do smarowania,
suszona bazylia do posypania

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki około 0,4 cm. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą szklanki lub literatki wycinamy koła. Wielkość kół zależy od sernicy przekroju jajek które posiadamy. Średnica ciasta powinna być nieco większa od średnicy jajka.
Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suszoną bazylią. Na tak przygotowanych układamy plasterki jajek. Całość przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 200°C. Po upieczeniu studzimy. Dekorujemy majonezowymi kleksikami. Do majonezu dokładamy musztardę. Ubijamy razem. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.


Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: