sobota, 26 kwietnia 2014

Ciasto Filozofa siostry Anastazji

A oto jedno z ciast jakie gościło na naszym stole. Przeważnie na stołach świątecznych goszczą mazurki, ale ja jakoś za nimi nie przepadam. Zdecydowanie wolę ciasta złożone, z dodatkiem jabłek lub innych owoców.




Biszkopt jasny

4 jaja
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić utrwalić cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i upiec.


Ciasto makowe:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
1/2 szklanki suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i inne składniki, na końcu dodać pianę. Ciast podzielić na dwie części.

Ciasto kokosowe:

4 białka
25 dag cukru pudru
25 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Połowę ciasta makowego wyłożyć na blachę, przykryć ciastem kokosowym. Wierzch przykryć pozostałym ciastem makowym. Całość upiec.


Masa jabłkowa:

1 kg jabłek
1 łyżka masła
2-3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona


Wykonanie:

Masło rozgrzać dodać jabłka , cukier, na końcu suchą galaretkę.


Masa budyniowa:

1/2 l mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
1 kostka masła

Wykonanie:


Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Wystudzić  a następnie utrzeć z kostką masła

Przełożenie ciasta:

ciasto makowo-kokosowe - masa- jabłka- masa- biszkopt- polewa

1 komentarz:

  1. bardzo ładnie wygląda ,jeszcze go nie robiłam...polecam nowość ;ciasto piegusek z galaretką kiwi.Wypróbowane -super.polecam pozdrawiam zapraszam na bloga.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń