niedziela, 5 stycznia 2014

Najprostsza surówka z białej kapusty

Moim najczęściej przygotowywanym dodatkiem do obiadu są różnego rodzaju surówki. Przygotowuję je najczęściej na surowo z dodatkiem oliwy, jogurtu naturalnego lub majonezu.






Składniki:

1/2 małej główki białej kapusty
1 większa marchewka
1 cebula
1 jabłko
3 łyżki posiekanego koperku lub pietruszki
2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
sok z cytryny

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, zasolić i pozostawić aby zmiękła. W tym czasie oczyszczoną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach oraz posiekać cebulę oraz koperek. Wszystko wymieszać z dodatkiem oliwy. Doprawić do smaku.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Domowe surówki, są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobra surowka, dziekuje za pzepis

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie po spożyciu ... wyszło super w/g przepisu :)))
    P.Anetko .... co prawda znalazłem ... ale może coś z buraczków , ale surowych ?
    Pozdrawiam i czekam :))))))))))

    OdpowiedzUsuń