sobota, 8 czerwca 2013

Ciasteczka orzeszki

Kolejne super pyszne ciasteczka, którymi nie powstydzi się żadna gospodyni . Są bardzo ładne i przepyszne. W pieczeniu i dekoracji pomaga mi moja córcia a i w zjadaniu również.





Ciasto:

30 dag mąki
15 dag tłuszczu (masło i margaryna)
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3-4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z wymienionych składników zarobić ciasto. Foremki na orzeszki posmarować tłuszczem. Nałożyć cienką warstwą ciasto i wyrównać. Piec na złoty kolor.

Masa:

1/2 l mleka
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mielonych orzechów
4-5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżki spirytusu

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić, a następnie połączyć z utartym masłem i orzechami. Zaostrzyć spirytusem.
Nakładać masę do orzecha tak by lekko wystawała. Przykryc drugą połową orzecha. Posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

1 komentarz:

  1. Słodkie!
    Mam na myśli to, że uroczo wyglądają, bo co do smaku- nie ma dyskusji- muszą być przesłodziutkie :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń