czwartek, 13 czerwca 2013

Udka z ryżem a-la risotto

Udka z ryżem to taki szybki i pożywny obiad. Na przygotowanie wystarczy godzina i pożywne i lekko strawne jedzonko gotowe. Można również przygotować w mikrofali ,co oczywiście skróci czas oczekiwania.



Aby przygotować udka z ryżem i warzywami potrzeba:

3-4 udka  z kurczaka( u mnie pałki)
1,5 szklanki ryżu
4 szklanki  wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała por
4 kostki rosołowe

wykonanie
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por posiekać w paski. Udka obsmażyć na oleju, nie solić. Warzywa wymieszać z suchym ryżem i podzielić na 2 części. Jedną połowę  wyłożyć  do naczynia  żaroodpornego dać udka na to wyłożyć drugą połowę ryżu. W wodzie rozpuścić kostki rosołowe i powstałym bulionem zalać ryż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę, lub mikrofali na 20-30 minut.

Smacznego!


Kolacja w czasie sesji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz