wtorek, 18 października 2016

Tagiatelle z cukinii

Jesień zagościła już na dobre. w mojej kuchni również, robię ostatnie już przetwory i przygotowuję coś na szybko do spożycia. Wybór padł na cukinię, która już jakiś czas leżała i czekała na swoją kolej.









Składniki:

2 cukinie lub 1 duża ale młoda
1 marchewka
2 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki
2 łyżki oliwy
zioła prowansalskie
bazylia
sól
pieprz
1-2 puszki tuńczyka

Wykonanie:

Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki, lub jak kto woli zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, chwilkę poddusić i dodać marchewkę, Następnie dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek a następnie cukinię, chwilę poddusić, a następnie całość przyprawić ziołami, solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny przepis, zamierzam to podać na imprezie halloweenowej dla moich znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszności mi tu serwujesz, że zaraz moja dieta kcalmar pójdzie w cholerę!:) Ja na razie jestem im wierny, ale już powoli psychicznie pękam:D:/

    OdpowiedzUsuń