środa, 22 kwietnia 2015

Ciasto Kubanka

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Dodatek powideł śliwkowych przełamuje smak i nadaje lekki kwaskowy posmak.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:







Składniki na biszkopt:

4 jaja
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki maki
1/4 szklanki kakao


Wykonanie:


Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszana z kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 22x 32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 25 minut. Wystudzić.


Do nasączenia:

150 ml zaparzonej, posłodzonej kawy rozpuszczalnej
3 łyżki rumu

Wykonanie:

 Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić, dodać rum, wymieszać. Nasączyć biszkopt.

Składniki na masę z Nutellą:

500 g serka mascarpone
330 ml śmietanki kremówki
3 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru pudru
5-6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wystudzić. Mascarpone ubić z kremówką, pod koniec dodając cukier puder. Na koniec dodać kakao, Nutellę rozpuszczoną żelatynę, zmiksować do połączenia składników.

Dodatkowo:

ok 24 herbatniki
150 g powideł śliwkowych

Wykonanie:

Masę z Nutellą wyłożyć na naponczowany biszkopt, wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie posmarować je powidłami i przykryć drugą warstwą herbatników.

Składniki na masę śmietanową:

500 ml śmietany 30 - 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Dodatkowo:

50 g startej czekolady
1 łyżka kakao

Wykonanie:

Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki, posypać kakao i starta czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda tak smacznie, że zaraz chyba zjem monitor :P

    OdpowiedzUsuń
  2. też robiłam to ciasto w zeszłym miesiącu , jest bardzo smaczne, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie raz i nie dwa zabierałam się do pieczenia kubanki. I chyba tym razem zostałam do niej przekonana :)

    Powidła śliwkowe chyba zawsze się sprawdzają, są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń