czwartek, 24 października 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Te fantastyczne pierogi goszczą na naszych stołach w dzień wigilii. Ja jednak robię je częściej niż raz do roku, ponieważ wszyscy wręcz je uwielbiają.




Ciasto:

75 dag mąki
1,5 szklanki dobrze ciepłego mleka
1 małe jajko
sól

Wykonanie:

Z podanych składników zarabiamy elastyczne ciasto.

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
2 cebule
sól
pieprz
masło
olej

Wykonanie:

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości. Grzyby moczymy 10 minut, a następnie gotujemy. Cebulę szklimy na oleju z dodatkiem masła. Ugotowaną kapustę odciskamy i razem z grzybami przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z usmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto wałkujemy na odpowiednią grubość, nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi, a następnie wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem oleju na 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą. U mnie polane masłem i smażoną cebulką

Smacznego!

Czas na pierogi!

3 komentarze:

  1. no no smakowite pierożki, pewnie niebo w gębie :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Wigilijne pierogi są jedynymi, które goszczą na moim stole tylko raz do roku, choć je absolutnie uwielbiam.
    W przepisie jest mała nieścisłość - 1,5 mleka, ale czego? Domyślam się, że szklanki.

    OdpowiedzUsuń