piątek, 4 października 2013

Ciasto Kilimandżaro

Już jakiś czas temu publikowałam przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Z udziałem dżemu przygotowałam ciasto Kilimandżaro, lecz zamiast jabłek użyłam wcześniej przygotowanego dżemu z dyni. Przepis ten jak zresztą wiele innych pochodzi z książki siostry Anastazji. Często sięgam po jej przepisy, bo są przepyszne i budzą zachwyt w śród znajomych.






Ciasto:


8 jajek
20 dag cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kako
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Białka ubić, utrwalić cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka. Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę. Upiec. Przekroić na 2  blaty.

Masa dyniowa:

1 l dżemu z dyni z pomarańczą
2 galaretki pomarańczowe
1 łyżka masła

Wykonanie:

Masło roztopić dodać dżem i chwilę smażyć. Do gorącego dżemu dodać suche galaretki i smażyć do momentu aż się rozpuszczą.

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.


Przełożenie ciasta:

1 ciasto ciemne
2 masa dyniowa
3 masa budyniowa
4 ciasto ciemne
5 polewa

Smacznego!




2 komentarze: