piątek, 7 czerwca 2013

Słodka rewelka

Kolejną rozkoszą dla podniebienia jest  ciasto kruche a do tego jabłka, orzechy i kokos, całość przełożona kremem orzechowo-kawowym. Przepis zaczerpnięty z książki siostry Anastazji.





Ciasto kruche:

30 dag mąki
1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
6 żółtek
1 łyżeczka proszku
5 jabłek
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozłożyć na 2 blaszkach. Wierzch jednego cista posypać bułką tartą. Jabłka obrać pokroić w plastry i ułożyć na cieście.

Ciasto orzechowe:


6 jaj
10 dag mąki
15 dag orzechów mielonych
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i orzechy. Wylać na ciasto z jabłkami i upiec.

Ciasto z kokosem:

1 słoik powideł śliwkowych
1 słoiczek wiśni w syropie
4 białka
1 szklanka cukru
10 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie;

Wierzch drugiego ciasta posmarować powidłem, wyłożyć wiśnie. Białka ubić utrwalić cukrem. Do utartych białek dodać pozostałe składniki i wymieszać. Tak utarte ciasto kokosowe wylać na wiśnie i upiec.

Krem:

1/2 l mleka
2-3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe
1 kostka masła
3 łyżki mielonych orzechów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rum do smaku

Wykonanie:

Z mleka, budyni oraz cukru ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem. Do utartego kremu dodać orzechy, kawę, rum.

Przełożenie ciasta:

1 ciasto z orzechami i jabłkami
2 krem
3 ciasto z kokosem
4 polewa


3 komentarze:

  1. Wygląda na pracochłonne, tyle różnych warstw, naprawdę, podziw. Po zdjęciu widzę, że warto się czasem namęczyć, żeby mieć takie piękne ciasto :)
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na dość skomplikowane... Ale czasem warto się poświęcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj to tylko tak wygląda lecz wcale nie jest takie skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń