czwartek, 20 lipca 2017

Zdrowe racuszki owsiane

Na śniadanie dla moich milusińskich przygotowałam zdrowe placuszki owsiane. Podane ze szklanką mleka smakowały wyśmienicie. A do przygotowania placków użyłam płatków owsianych Polskie Młyny i usmażyłam na Polskim oleju rzepakowym.








Składniki:

 1 szklanka płatków owsianych Polskie Młyny
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka mąki
Polski olej do smażenia

Wykonanie:

Płatki zalej w rondlu 1/2 szklanki mleka, aby napęczniały. Następnie dodaj wrzątek i gotuj na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta. Zdejmij z ognia. Do przestudzonych płatków dodaj żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem. Lekko wymieszaj. Następnie połącz z rodzynkami, żurawiną, płatkami migdałowymi i mąką. Nabieraj masę łyżką, kładź na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszcz i smaż, rumieniąc z obu stron. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Oo, bardzo fajnie to wygląda, zawsze racuszki jadłam u babci :p

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Racuchy uwielbiam a tutaj ich zdrowsza wersja. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i przede wszystkim zdrowe! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń