czwartek, 12 listopada 2015

Ciasto z mini rogalikami 7 Days


 Dziś była taka ponura pogoda, więc dla osłody wrzucam zaległe ciasto. I choć rogaliki sztucznie napompowane to ciasto przepyszne. A jeżeli nie chcemy mieć w środku sztucznych rogalików to proponuję przygotować je samodzielnie. 
Źródło przepisu tutaj





Ciasto:


8 jajek
6 łyżek mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po kolei cukier, następnie żółtka i kolejno sypkie produkty, cały czas ubijać. Upiec biszkopt na blaszce o wymiarach 24x38 w temp. 180 stopni, przez ok 30 minut. po wystygnięciu podzielić ciasto na dwie części.

Masa I:

5 żółtek
budyń waniliowy
cukier waniliowy
margaryna Palma
3 łyżki mąki
pół szklanki cukru
2 szklanki mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 3 łyżkach wody
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Żółtka rozbić z mąką i budyniem w proszku. Zagotować 2 szklanki mleka i dodać do niego rozmieszaną substancję. W ten sposób ugotować budyń. Zimny budyń utrzeć z margaryną dodać rozpuszczoną, wystudzoną kawę i kakao.

Masa II:

0,5 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Ubić śmietanę kremówkę, dodając cukier puder i wystudzoną rozpuszczoną żelatynę. Chwilę ubijać.

Dodatkowo:

słoik powidła
2 opakowania 7 Days mini

Polewa.
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody

Wykonanie:

Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem pudrem, kakao i wrzącą wodą, zdjąć z ognia i przestudzoną polewą polać ciasto.

Przełożenie ciasta:
  1. biszkopt
  2. powidło
  3. masa I
  4. mini 7 Days'y
  5. masa II
  6. biszkopt
  7. polewa


Smacznego!



Jesienne słodkości!

2 komentarze:

  1. ależ bym to zjadła! Wygląda obłędnie pysznie!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho. Przepis zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń