wtorek, 10 listopada 2015

Ciasto Kantyczka

Powoli zaczynamy myśleć o świętach. Sklepy już wprowadzają dekoracje świąteczne, a my coraz częściej poszukujemy ciekawych i smacznych przepisów na święta. Ja chciałam przypomnieć stare ale bardzo smaczne ciasto, 








Składniki:

1 ½ margaryny
2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru pudru
2 powidła śliwkowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 paczki biszkoptów
8 jaj
¾ szklanki suchego maku
2 łyżki kakao

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę , dodać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z utartą masę. Ciasto podzielić na 3 części
I tak do:
pierwszej cześć dodać kakao +1 łyżka oleju lub wrzącej wody
drugiej cześć dodać mak
trzecia cześć  jasna

 Na wyłożoną blachę kładziemy kolejno ciasto ciemne, dwa rzędy biszkoptów, rozsmarowujemy powidło i wykładamy ciasto makowe, dwa rzędy biszkoptów, powidło, a następnie całość przykrywamy ciastem żółtym. Pieczemy około 1 godz w 180 st.C ( czyli do suchego patyczka)

Smacznego!



Jesienne słodkości!

9 komentarzy:

  1. OCH szkoda tylko, że nie cierpię maku...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie tradycyjne stare przepisy to jednak mają moc - i smakują i wyglądają! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic nie szkodzi na przeszkodzie aby mak zastąpić czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie i ładnie. Zapisuję sobie przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A na jakiej wielkości formę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam na blaszce o wymiarach 21x32. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Popisowe ciasto mojego narzeczonego :)) Ale my dodajemy jeszcze owoce np. brzoskwinie z puszki, albo jabłka w półksiężyce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł na pewno jeszcze urozmaici i tak pyszne już ciacho :)

      Usuń