piątek, 11 września 2015

Cukinia nadziewana pulpetami i kuskusem

Cukinii u mnie w bród, więc dziś podsuwam pomysł na bardzo pyszne i efektowne danie. Zajadała się nimi cała rodzinka.













Składniki:

4  średnie cukinie
50 dag mięsa mielonego
1-2 jajka
2-3 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka kajzerka namoczona w mleku
sól
pieprz
2/3 szklanki kaszy kuskus


Wykonanie:


Kuskus wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ulubionych ziół, zalewany wrzątkiem.
Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, czosnek, namoczoną bułkę i przyprawy.Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe pulpeciki, które układamy na desce.
Kotleciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ok. 2 minuty, przekręcając je, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż i wydrążamy środek. W otworach układamy naprzemiennie pulpecika i łyżkę kaszy.
Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż cukinia zmięknie (ok. 20 min)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
    Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie :)
    Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
    Przepis u mnie na blogu.
    Uwaga, on odchudza! :)

    OdpowiedzUsuń