środa, 27 maja 2015

Ciasto Snikers

Kolejne ciasto jakie gościło na komunijnym stole. Przepis miałam bardzo długo, natomiast piekłam i jadłam po raz pierwszy. Jest przepyszne.







Składniki:

7 jaj
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:


Białka ubić utrwalić cukrem, dodać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z żółtkami. Ciasto przełożyć na dużą blachę, piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.

Ciasto orzechowe:

5 białek
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać miód, mąki połączone z proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 50 minut.

Krem:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
5 żółtek
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła
1 kieliszek wódki

Wykonanie:

Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu 2,5 godz, a następnie wystudzić. W rondelku dokładnie wymieszać żółtka z cukrem, mąką oraz mlekiem, i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje, przykryć ją i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z niewielką ilością cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony budyń. Na koniec cały czas ucierając dodać alkohol.

Przełożenie ciasta:
  1. pierwszy blat ciasta
  2. połowa kremu
  3. biszkopt orzechowy
  4. skondensowane mleko
  5. druga połowa biszkoptu
  6. druga połowa kremu
  7. starte orzechy
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Musiało smakować wybornie! Uwielbiam to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, ale wykonanie to już zupełnie inna bajka. Dla zaawansowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To wbrew pozorom bardzo proste ciasto. Zachęcam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki Snickers:) Zjadłbym:)

    OdpowiedzUsuń