poniedziałek, 10 listopada 2014

Biszkopt z kompotem agrestowym

Do popołudniowej niedzielnej kawki przygotowałam proste ciasto. Do jego przygotowania użyłam kompotu agrestowego. Ciasto było lekko kwaskowe, co sprawiło że zniknęło błyskawicznie.









Składniki na biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem i nie przerywając ubijania dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki 21x32 i kupiec w 180 st.C. Po przestudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.


Masa agrestowa:

3/4 litra kompotu agrestowego z owocami
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 galaretka agrestowa

Wykonanie:

Z kompotu odlać 1/2 szklanki i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Resztę kompotu zmiksować i zagotować, zagęścić budyniem, do gorącego budyniu w sypać galaretkę i mieszać aż się rozpuści. Zimną gęstniejącą masę wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu i przykryć drugim blatem.


Masa śmietanowa:

400 ml. śmietany kremówki
cukier do smaku
2-3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku

Wykonanie:

Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem i do ubitej dodać przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną żelatynę wyłożyć na wierzch ciasta. Gdy zastygnie posypać startą czekoladą.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. o świetny pomysł:) trzeba sobie radzić jak nie ma świeżego agrestu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń