poniedziałek, 6 października 2014

Ucierane ciasto ze śliwkami

Sezon na śliwki ciągle w pełni. Warto więc skusić się choćby na tak proste, ale zarazem bardzo smaczne ciasto.







Składniki:

1/2 kostki margaryny
1/2 kostki masła
5 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
śliwki
tłuszcz do posmarowania blaszki
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i tłuszczem, z białek ubić pianę. Wymieszać mąki razem z proszkiem do pieczenia, dodać utarte z tłuszczem jajka, pod koniec wymieszać z pianą. Na blaszce natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) rozsmarować więcej niż połowę ciasta, posypać go tartą bułką, i ułożyć wydrylowane śliwki.Przykryć resztą ciasta. Upiec. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Mniam, cudownie soczyste od śliwek, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń