sobota, 25 października 2014

Kokardki z warzywami

Jakoś już znudziłam się tradycyjnymi obiadkami, a i czasu miałam niewiele. Aby zjeść coś wartościowego, a zarazem szybkiego w przygotowaniu,padło na makaron z dodatkiem duszonych warzyw. Szybko, smacznie i syto. Polecam!







Składniki:

1/2 kg makaronu kokardki
1 mały brokuł
1 mały kalafior
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
3-4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

Warzywa czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Brokuła i kalafiora oddzielamy różyczki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną marchewkę, przykrywamy i smażymy. Gdy lekko zmięknie dodajemy resztę warzyw, Przykrywamy i dusimy, Podlewając niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego.Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.


Smacznego!






Światowy Dzień Makaronu 2014

1 komentarz: