piątek, 22 grudnia 2017

Śledzie z ogórkiem konserwowym

Na wigilijny stół polecam śledzie z dodatkiem korniszonów i cebulki, a przepis zaczerpnięty tutaj





Składniki:

3 ładne płaty śledziowe a'la matjas
1 cebula czerwona
3-4 ogórki konserwowe
ok. 1/2 szkl. zalewy octowej od ogórków
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka białej gorczycy
1 czubata łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku - pieprz mielony

Wykonanie:


Płaty śledziowe płuczemy - jeśli są bardzo słone to trzeba trochę wymoczyć. Śledzie kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy ogórki konserwowe, razem ze skórką. Dodajemy do warzyw gorczycę, koperek, trochę pieprzu, olej i zalewę od ogórków - mieszamy dokładnie. W słoiku układamy warstwami, lekko dociskając łyżką, kawałki śledzi i mieszankę pozostałych składników - na wierzchu mają być warzywa a całość powinna być przykryta płynem. Słoik zakręciłam i odstawiłam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz