niedziela, 9 kwietnia 2017

Ciasto z michałkami i mascarpone

Oto kolejne ciasto, które również zachwyci gości. Pyszny biszkopt czekoladowy przełożony kremową masą z serkiem mascarpone. Pyszne. 








Biszkopt czekoladowy:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki 21x32 wyłożonej papierem do pieczenia , piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.

Masa:

500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
biszkopty nadziewane marmolada i kremem
czekolada do roztopienia na polewę

Wykonanie:

Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki.

Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch wykończamy polewą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzisiaj robiłam, ciasto wyszło obłędne,w środek dałam delicje, a na wierzch rozpuściłam czekoladę z orzeszkami arachidowymi, jutro wiozę dla córci:)

    OdpowiedzUsuń