wtorek, 22 marca 2016

Sernik instruktora Siostry Anastazji

Kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem ze zbiorów Siostry Anastazji. Gorąco polecam.





Ciasto kruche:

1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
4/4 kostki margaryny
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.

Ciasto orzechowe:

4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów mielonych

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, tartą bułkę i orzechy. Delikatnie wymieszać.

Masa serowa:

1 kg zmielonego sera
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
2 jaja
4 żółtka
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Całe jaja, żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo ser, budynie, olej i mleko. Na blaszkę wyłożoną papierem rozłożyć kruche ciasto, następnie kupkami nałożyć ciasto orzechowe, wszystko zalać serem. Upiec.


Składniki masy:


½ litra mleka
2 żółtka
1 cukier waniliowy

3-4 łyżki cukru kryształu
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 kostka masła
15 dag rodzynek
1 tabliczka czekolady.

Wykonanie:

Rodzynki sparzyć, czekoladę pokroić na drobne kawałki. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, rodzynki i kawałki czekolady, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i zimny sernik. Wierzch posypać kakao.

Smacznego!

1 komentarz: