Do przygotowania kotletów potrzebuję:
50 dag obgotowanych i odsączonych grzybów
25 dag mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
2-3 jaja
bułka tarta
sól
pieprz
Wykonanie:
Świerze grzyby prosto z lasu czyścimy, myjemy a następnie obgotowujemy ok. 10 minut w słonej wodzie. Odcedzamy a następnie przepuszczamy przez maszynkę dodajemy mięso mielone, jajka drobno posiekany czosnek i przyprawy oraz tyle bułki tartej aby z masy można było formować kotlety. Całość dokładnie wymieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron. Można też robić wersję bezmięsną, ale wówczas potrzeba więcej oleju do smażenia.
Smacznego!
Bardzo dobre kotlety ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty i czytelny. Przygotowanie nie trwa dużo czasu