niedziela, 15 września 2013

Domowe buraczki

Przepis ten dostałam od mojej bratowej, a ona od koleżanki. Tak mi posmakowały że robię ich bardzo często i nigdy nie zdążę ich włożyć do słoików. Dziś dzielę się z tobą tak wspaniałym przepisem.




Składniki:

3 kg buraczków
2 duże cebule
2 łyżki soli

Zalewa:

3 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
8 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych

Wykonanie:

Buraki umyć i ugotować w łupinach, wystudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą oraz solą. Z wody, octu, cukru oraz przypraw przygotować zalewę i przestudzoną zalać buraczki. Odstawić na 24 godz. a następnie odcedzić. Powstały sok zagotować i gorący wlać do małych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem. Można go później wykorzystać do barszczu. Buraczki włożyć do słoików, zalać niewielką ilością oleju, za pasteryzować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz