środa, 27 marca 2013

Ciasto Magistra siostry Anastazji

Nikomu nie trzeba tłumaczyć kim jest siostra Anastazja i chyba każda gospodyni chomikuje jakiś unikalny przepis, który wykorzystuje podczas świąt. Dziś ciasto Magistra z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji.



Upiec biszkopt jasny

Upiec biszkopt różowy i część maki zastąpić dodając wiśniowy kisiel

Upiec biszkopt ciemny o połowę mniejszy od pozostałych ( z mniejszej ilości jaj)


masa budyniowa:
pół litra mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 łyżki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 kostka masła

Z mleka cukru, cukru waniliowego, żółtek i budyniu ugotować budyń.
Masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

masa z galaretką:

1 puszka brzoskwiń
2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
¾ szklanki wody

Sok z owoców odlać, dodać wodę.
Rozpuścić galaretkę według przepisu, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki


masa z nutellą:

40 dag kremu nutella
1 listek wafla
krem rozgrzać (na parze wodnej)
dodać pokruszony wafel, wymieszać

masa z bitej śmietany:

0,5 l. śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny na 1/3 szklanki wody

Śmietanę ubić z cukrem, dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w wodzie.

PRZEŁOŻENIE CIASTA

biszkopt jasny
masa z nutellą
biszkopt różowy
masa budyniowa
ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu
wolną przestrzeń wypełnić masą galaretką i brzoskwiniami
masa z bitej śmietany
na wierzch przez sitko pokruszyć kakao

Przepisy Siostry Anastazji

wtorek, 26 marca 2013

Tort Królewski

Tort Królewski to jeden z moich ulubionych tortów. Biszkopty przełożone są kremem na bazie masła co bardziej podkreśla jego smak. Połowa kremu jest owocowa, a druga czekoladowa. Całość doskonale się komponuje i czyni ten wypiek naprawdę wyjątkowy.


Biszkopt:

6 jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników przygotować ciasto, upiec biszkopt, a po wystudzeniu przekroić go na 3 blaty.

Krem:

2 masła śmietankowe
6 żółtek
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozmieszać ze szklanką zimnego mleka, a następnie połączyć z żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka dodać żółtka wymieszane z mąką i ugotować budyń i ostudzić. W misce utrzeć masło i powoli dodawać wystudzony budyń. Tak przygotowany krem podzielić na 2 części.

Dodatki:

1 łyżka kakao
5 dag rodzynek
5-10 dag pokrojonych migdałów
10 dag pokrojonych orzechów włoskich
1 tabliczka czekolady
1 puszka ananasów
2 pomarańcze
2 banany
1 kieliszek spirytusu

Do jednej części kremu dodać: kakao, rodzynki, migdały, orzechy, czekoladę pokrojoną w drobną kostkę oraz spirytus. Tak powstanie ciemny krem.

Krem jasny- do drugiej części dodać: pokrojone w kostkę ananasy, pomarańcze i banany.
Do tortownicy włożyć pierwszy krążek biszkopta i pokryć go jasnym kremem. Następnie włożyć drugi blat ciasta i pokryć go kremem ciemnym. Na wierzch ułożyć trzeci krążek biszkopta. Udekorować według uznania.


niedziela, 24 marca 2013

Babka herbaciana


Z pośród różnych przepisów zgromadzonych w moich zbiorach dziś prezentuję babkę na którą przepis znalazłam jakiś czas temu właśnie tutajZainteresowała mnie jej nazwa i skład. Przed świętami postanowiłam wypróbować właśnie ją. Jest pyszna i godna polecenia.









Ciasto:

50 dag mąki
16 dag masła
4 żółtka
20 dag cukru
16 dag rodzynek
2 szklanki mocnej herbaty
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
szczypta sol
bułka tarta (do wyłożenia formy)

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny

Herbatę wlej do garnka, wrzuć rodzynki i gotuj ok. 5 min. Osącz, a napar pozostaw do wystygnięcia.

Masło utrzyj z cukrem, dodając przy tym żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

Stopniowo wlewaj do ciasta zimną herbatę i nadal je ucieraj. Na koniec wymieszaj z rodzynkami.

Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Piecz ok. 50-60 min w temp. 180 stopni C. Wystudzoną babkę polukruj.
Babki i babeczki

sobota, 23 marca 2013

Ciasto drożdżowe

Najszybsza drożdżówka jaką kiedykolwiek piekłam, bez zagniatania, wyrabiania itp... można ją piec z owocami ale bez nich jest równie pyszna a co najważniejsze jest wilgotna i na dłużej zachowuje swoją świeżość, pod warunkiem że coś zostanie na następny dzień :)



Składniki na ciasto:

10 dag drożdży
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki oliwy
10 dag margaryny
1 szklanka gorącego mleka
70 dag mąki

 Wykonanie:
 Wszystkie składniki ułóż warstwowo w wysokim naczyniu, zaczynając od drożdży (pokrusz je na spód naczynia), zasyp połową szklanki cukru. Potem wylej roztrzepane jajka i oliwę i dodaj posiekaną margarynę.
Na koniec wszystkie składniki zalej szklanką gorącego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę soli oraz 70 dag mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 32 na 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (takie na jakie masz ochotę, ja zrobiłam ze śliwkami ze słoika ), na owoce wysyp kruszonkę.
Piecz w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut (jeżeli posiadamy w piekarniku funkcję: góra-dół.                                                                             

Kruszonka:

6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieć i pokrusz. 

Smacznego!

piątek, 22 marca 2013

Jajeczne króliczki

Jak każda z nas pragnie aby świąteczny stół prezentował się jak najlepiej. Szukając pomysłu na podanie jajek natknęłam się na oryginalny pomysł który znalazłam w tejże gazetce. Propozycja podania jajek bardzo mi się spodobała więc u mnie na stole na pewno będą kicać takie właśnie króliczki.




Do przygotowania króliczków potrzebowałam:

10 jaj
25 dag pieczarek
1 średnia cebulka
1 łyżka oleju
sól
pieprz
2-3 łyżki majonezu
szczypiorek
pieprz ziarnisty

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na połówki.
Cebulę i pieczarki drobniutko posiekaj, uduś na rozgrzanym oleju i wystudź. Z jajek wyjmij żółtka i wymieszaj je dokładnie z pieczarkami. Dodaj łyżkę majonezu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę.
Połówki jaj napełnij farszem. Na każdą połówkę wyciśnij szprycą do tortów majonez, tworząc główkę króliczka. Szczypiorek utnij na ukos i zrób uszy króliczka. Z kawałeczków żółtka zrób oczy, z ziarenek pieprzu noski.

Smacznego jajka!

czwartek, 21 marca 2013

Pierś indycza w ziołach prowansalskich

W lodówce piękna pierś indycze w kuchni bukiet ziół i obiad na dziś już prawie gotowy. Pozwoliłam sobie sięgnąć po przepis pani Ewy Wachowicz aby zrobić coś bardzo aromatycznego i pysznego. Aby skrócić czas w przygotowaniu posiłku pierś wstawiłam do mikrofali i w ten sposób obiad był gotów w 40 minut nie licząc czasu marynowania mięsa.



Do przygotowania pieczeni potrzebowałam:

1 pierś indycza
garść ziół prowansalskich
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
szklanka białego wina lub bulionu drobiowego
szklanka śmietany
sól
pieprz


Na rozgrzaną suchą patelnię daję 1 łyżkę soli i garść ziół prowansalskich, podgrzewam kilka sekund cały czas mieszając aż z ziół wydobędzie się aromat. Odstawiam do wystygnięcia a następnie dodaję zmiażdżony czosnek i zmielony pieprz. Marynatą nacieram mięso i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnie wyciągam pierś i obsmażam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego podlewam gorącym bulionem i albo piekę piekarniku przez 1,5 godz.podlewając powstałym sosem, albo wstawiam na 30 min. do mikrofali o mocy 750 W 




Ewa Wachowicz - przepisy polskiej miss

środa, 20 marca 2013

Pikantne naleśniki


Ulubionym daniem każdego malucha są naleśniki, a podane oczywiście na słodko. Ale nie tylko takie są najsmaczniejsze. Dziś proponuję naleśniki dla lubiących ostre farsze są równie smaczne jak te słodkie. Smakiem przypominają pizzę. Umm... tak dawno ich nie robiłam że zapomniałam już jakie są pyszne :)



Do przygotowania naleśników potrzebowałam:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
1 jajo
szczypta soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju

Do miski wlać mleko, wodę dodać jajo, sól, cukier oraz mąkę i wszystko zmiksować na gładkie ciasto. Do gotowego ciasta dodać olej i całość dobrze wymieszać. Odstawić na pół godziny aby ciasto odpoczęło a następnie smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki.


2 pomidory
1 cebula
20 dag szynki
4 łyżki startego żółtego sera
pikantny ketchup
przyprawa do pizzy
sól
pieprz

Pomidory, szynkę oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę połączyć ketchupem doprawić solą i pieprzem.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz zwinąć w ruloniki.Gotowe naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec. Podawać polane ketchupem.
Smacznego!


wtorek, 19 marca 2013

Duszona karkówka

Duszona karkówka w sam raz na obiad. Jest to jedno z dań, które samo się pichci, wystarczy tylko zaglądać od czasu do czasu mieszając i podlewając gorącą wodą


.

Do przygotowania duszonej karkówki potrzebowałam:

ok.80 dag karkówki
 1 łyżeczkę przyprawę do wieprzowiny
1-2 ząbki czosnku
kawałek marchewki
mały kawałek pietruszki
mały kawałek selera
pieprz
mąka do obtoczenia mięsa

Karkówkę pokroić w grubsze piastry posypać przyprawą i odstawić na 1 godz. Następnie obtoczyć w mące dać na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć na złoto. Następnie podlać gorącą wodą, dodać warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyciągnąć i zabezpieczyć aby nie wystygło a powstały sos przecedzić i przetrzeć przez sitko. Gdy sos jest rzadki odparować na wolnym ogniu nadmiar wody. Podawać polane sosem z ziemniakami i sałatą.
Smacznego!




poniedziałek, 18 marca 2013

Filet z kurczaka faszerowany porem


Bardzo lubię mięso drobiowe, bo jest delikatne i miękkie, a można z niego wyczarować naprawdę pyszne danie. Dziś filety nadziewane porami i chociaż miałam pewne obawy czy wszystkim przypadną do gustu (bo przecież te pory... ale jednak nie potrzebnie się obawiałam :). Danie było przepyszne i wszystkim bardzo smakowało.


Do przygotowani filetów użyłam:

ok. 1 kg filetów drobiowych
1 spory por
1 łyżka masła
1-2 łyżki sera żółtego
1 jajo
sól
pieprz

Filety rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Pora pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle, następnie dodać starty ser oraz jajo, doprawić solą oraz pieprzem a następnie wszystko razem podsmażyć.
Na rozbite filety nałożyć porcję farszu, złożyć na połowę, a następnie panierować w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!




piątek, 15 marca 2013

Sałatka z buraczków

Dziś przepis na różową sałatkę z buraczków.
Czerwony burak jest nadzwyczaj bogaty w kwas foliowy, dlatego proponuje się go kobietom w ciąży, dzieciom "niejadkom" oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu.
Osobom uprawiającym czynnie sport wzmacnia sprężystość masy mięśniowej oraz pomaga usuwać zakwasy. Cenna witamina B12 zawarta w buraku wspaniale łagodzi bóle: kręgosłupa, korzonków nerwowych, bóle menstruacyjne, zapobiega artretyzmowi, grypie, anginie.
Burak ćwikłowy jest pożywny, aromatyczny, jest jednym z najsłodszych warzyw o największej zawartości cukru.
Ja również bardzo lubię te cenne warzywa więc dzielę się z innymi moim przepisem.


Składniki potrzebne do przygotowania sałatki:

ok. 80 dag buraczków
1 czerwona cebula
1 mała papryka
2-3 ogórki kwaszone
4 jajka
2 łyżki majonezu
sól
pieprz


Buraczki umyj i ugotuj wraz z łupinami. Ugotowane buraki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Oczyszczoną paprykę, cebulę, ogórki, jajka również pokrój w kostkę i dodaj do buraków. Do pokrojonej sałatki dodaj majonez,sól i pieprz i wymieszaj. Dla zaostrzenia smaku można dodać troszkę musztardy.
Smacznego!



Pyszne placki ziemniaczane

Czy jest ktoś kto nie lubi placków ziemniaczanych? Ja z pewnością się do nich nie zaliczam, ponieważ mogła bym je jeść praktycznie codziennie, ale dbając o linię nie robię ich zbyt często. Główny składnikiem są oczywiście obrane i umyte ziemniaki, które ściera się na tarce, z dodatkiem jajka, cebuli oraz innych przypraw, a następnie smaży się na tłuszczu. Podawać je można z różnymi sosami, gulaszami, gęstą kwaśną śmietaną a nawet z konfiturami.









Do przygotowania placków potrzebowałam:

6-7 ziemniaków
1 jajo
2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od ziemniaków)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąki oraz przyprawy. Wymieszać. Na rozgrzany olej nakładamy masę łyżką  formując nieduże placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron.









Dania Postne

czwartek, 14 marca 2013

Risotto


Muszę się przyznać że risotto robiłam po pierwszy. Nie bardzo wiedziałam jak się je robi, dlatego też sięgnęłam po przepis z książki 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI. Risotto wyszło bardzo pyszne i wszyscy domownicy się nim zajadali. Koniecznie musisz wypróbować :)


Do przygotowania risotto potrzebowałam:

20 dag piersi z kurczaka (gotowanej)
1/2 kg pieczarek
2 świeże lub konserwowe papryki
20 dag wędliny
2 cebule
2 ogórki kiszone
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
tłuszcz

Pieczarki pokroić i usmażyć. Piersi z kurczaka, wędlinę,cebulę i paprykę pokroić w kostkę i każde osobno podsmażyć. Wszystko złączyć w jednym garnku i podlać rosołem, dodać pokrojone ogórki, a następnie zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Po prostu RisottoPrzepisy Siostry Anastazji

poniedziałek, 11 marca 2013

Biszkopt z zielonymi jabłkami

Za oknem  znów zimno i ponuro, choć już było tak słonecznie i przyjemnie :).  W spiżarni stoją słoiki z jabłkami, więc na poprawę nastroju, dla moich łasuchów przygotowałam niedrogi i smaczny biszkopt z jabłkami.  Ponieważ zbliżają się święta nie piekę zbyt wykwintnych ciast, ale takie proste na osłodę podniebienia jak najbardziej wskazane:)

Do biszkoptu potrzebowałam:
4 jaja
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, utrwalić cukrem. Następnie dodać żółtka i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto i upiec.

4 duże jabłka
3 zielone galaretki
1/2 litra śmietany 36 %
2 śmietan-fixy
1 biały wafelek np princessa
cukier do smaku

Jabłka obierz i pokrój w kostkę i lekko podgotuj ( jeśli są miękkie dolej troszkę wody a jeśli twarde dolej 1/2 szklanki wody)
3 galaretki rozpuść w 3 szklankach wody, kiedy będą już schłodzone i lekko ścięte połączyć je z jabłkami.
Gotowe jabłka rozłuż na biszkopcie. Wstaw ciasto do lodówki aby jabłka zastygły.
Ubij śmietanę na sztywno dodaj śmietan-fix, dorzuć pokruszony wafelek. Śmietanę wyłóż na ciasto z galaretką.
Ja zrobiłam wersję bardziej dietetyczną i zamiast śmietany użyłam śnieżki i ubiłam ją z mlekiem, ciasto udekorowałam kleksami przed samym podaniem.





sobota, 9 marca 2013

Przepyszne ciasteczka z płatkami kukurydzianymi

Dziś wpisuję przepis na przepyszne ciasteczka z płatkami kukurydzianymi.To takie niewielkie słodkości na niedzielne popołudnie. Ciasteczka robi się bardzo szybko i równie szybko znikają. Do środka można dodać rodzynki lub żurawinę wówczas będą jeszcze smaczniejsze.








3 szklanki mąki
5 szklanek płatków kukurydzianych
1 margaryna
1/2 opakowania proszku do pieczenia
2 jaja
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
dowolne bakalie

Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz roztopioną margarynę i całość wymieszać. Na końcu dodać płatki oraz dowolne bakalie. Zagnieść ciasto. Z ciasta robić nieduże kulki i spłaszczać. Układać na blaszce wyłożonej papierem Piec 15- 20 minut w 180 st.
Smacznego!

czwartek, 7 marca 2013

Przepyszne pulpety w sosie koperkowym

Dziś w mojej kuchni pachnie pulpecikami w sosie koperkowym. Jadłam je wiele razy ale dopiero dziś robiłam je samodzielnie. W moim rodzinnym domu przeważnie królowały kotlety mielone, więc i ja z przyzwyczajenia robiłam je dosyć często :).
Przeglądając książeczkę z przepisami czytelników, ( którą kupiłam już dosyć dawno) postanowiłam wypróbować jeden z nich. Pulpety wyszły rewelacyjne, nawet najmłodszej latorośli smakowało, a to już połowa sukcesu :)
Do obtoczenia pulpetów użyłam mąki zamiast otrąb jak to było w przepisie, a sos zagęściłam 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej.


50 dag mięsa mielonego
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 jajko
1 czerstwa bułka
duży pęczek koperku ( w moim przypadku mrożony)
3-4 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz
1/2 litra bulionu
1 łyżka śmietany

Warzywa czyścimy i gotujemy w małej ilości wody. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie po gotujących się warzywach, a następnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy a następnie siekamy.
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę, łyżkę koperku i warzywa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy. Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy w otrębach. Pulpety wkładamy do wrzącego bulionu i gotujemy ok. 35 minut. Wyjmujemy. Do wywaru wrzucamy pozostały koperek. Zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Gdy sos jest zbyt rzadki zagęszczamy niewielką ilością mąki.
Następnie wkładamy pulpety i gotujemy ok. 5 minut od czasu do czasu mieszamy.
Smacznego!

środa, 6 marca 2013

3 BIT

Bardzo lubię rozpieszczać podniebienia moich najbliższych, jednak nie zawsze mam czas na pieczenie skomplikowanych ciast. Ale od sąsiadki dostałam przepis na bardzo pyszne i szybkie ciasto. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga używanie piekarnika, więc może go przygotować praktycznie każda z was :).

Do przygotowania ciasta użyłam:

10 paczek herbatników
1/2 litra śmietany 30% 
2 budynie śmietankowe
1 margaryna
1 puszka masy krówkowej
2,5 szklanki mleka
cukier puder
capuccino orzechowe
tabliczka gorzkiej czekolady

Na blaszce ułóż herbatniki. Na ciastka rozsmaruj masę krówkową, a następnie ułóż kolejną warstwę ciastek. Na mleku ugotuj budynie z 1/3 szklanki cukru. Wystudź i utrzyj z margaryną. Gotową masę wyłuż na herbatniki i przykryj kolejną warstwą ciastek. Śmietanę ubij z 1/2 szklanki cukru pudru i dwoma łyżkami capuccino i wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp startą czekoladą.
Smacznego!

wtorek, 5 marca 2013

Klejnot siostry Anastazji

Każda z nas szuka coraz to nowszych przepisów na ciasta, aby móc się popisać przed zebraną rodzinką. Dziś prezentuję Klejnot siostry Anastazji ( niestety nie wiem z jakiej książki on pochodzi), ponieważ przepis jest od znajomej.  Jeżeli szukasz smacznego i efektownego ciasta to właśnie go znalazłaś. Bardzo smaczne, spróbuj koniecznie!



Upiec 3 biszkopty; jeden z 4 jaj a 2 z 3 jaj.

Dwa biszkopty ( upieczone z 3 jaj) zwinąć w rolady.

Masa do rolad:

1,5 kg jabłek
3/4 szklanki wody
2 galaretki czerwone
2 galaretki zielone

Jabłka podsmażyć z cukrem, podzielić na 2 części; do jednej dać suche galaretki zielone a do drugiej czerwone. Całość mieszać do rozpuszczenia galaretek, a następnie wyłożyć na rolady.
Zastygnięte rolady pokroić w kromki

Krem:

1 budyń śmietankowy:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
cukier waniliowy
3 łyżki cukru

 Z podanych składników ugotować budyń . Wystudzić. Utrzeć z 1,5 kostki margaryny.
Składać w następującej kolejności:

Biszkopt- krem- rolady czerwone- krem- rolady zielone - krem- starta czekolada

Ja się pomyliłam podczas składania i zamiast najpierw dać czerwone rolady ja dałam zielone, ale smak jest taki sam.



niedziela, 3 marca 2013

Wyśmienite ciasto budyniowe

Zastanawiam się nad świątecznymi wypiekami i przeglądam moje zebrane przepisy. I tak przy okazji natrafiłam na ciasto budyniowe. Jest wspaniałe, pyszne i trochę podobne do sernika (choć nim nie jest). Postanowiłam je troszkę urozmaicić i do środka dodałam troszkę mrożonych jagód, stąd te fioletowe ciapki i zasinienia :) Ciasto zniknęło błyskawicznie.
Spróbuj koniecznie



Do przygotowania ciasta użyłam:

3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wsyp do miski dodaj cukier, miękką margarynę, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagnieć na jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie części i zamroź (minimum 2 godziny).

3 śmietany 18 % po 400 ml
3 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 białek

Do drugiego naczynia wlej śmietanę, dodaj budynie śmietankowe i cukry. Wszystko wymieszaj , a następnie zmiksuj.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzyj na tarce, wlej masę budyniową i na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz 45 min. w temp. 175 stopni C.

piątek, 1 marca 2013

Potrawka z leśnych grzybów

Chociaż jest zima u mnie w kuchni panuje jesień. A na talerzach parują gorące kluski śląskie z potrawką z leśnych grzybów. Jesienią bardzo lubię zbierać grzyby, suszyć je i zamykać w słojach robiąc zapasy na nadchodzącą długą zimę. Część jednak obgotowuję w słonej wodzie a po odcedzeniu i ostygnięciu po prostu mrożę. Wykorzystuję je do robienia bardzo smacznych kotletów ( ale to innym razem), sosów a dziś do potrawki.

Do przygotowania potrawki z leśnych grzybów potrzebowałam:

Składniki:

0,5 kg grzybów obgotować i odcedzić
1 marchew starta
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki natki z pietruszki
2 parówki pokrojone w talarki
200 ml. słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oleju
sól, pieprz, wegeta, oregano

Na olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,marchew startą na tarce o dużych oczkach, parówki oraz  grzyby. Smażyć do odparowania wody. Przyprawić, podlać śmietaną, posypać natką.

Podawać z kluskami śląskimi.

Smacznego!