Składniki na ciasto:
10 dag drożdży
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1/2 szklanki oliwy
10 dag margaryny
1 szklanka gorącego mleka
70 dag mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki ułóż warstwowo w wysokim naczyniu, zaczynając od drożdży (pokrusz je na spód naczynia), zasyp połową szklanki cukru. Potem wylej roztrzepane jajka i oliwę i dodaj posiekaną margarynę.
Na koniec wszystkie składniki zalej szklanką gorącego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Po tym czasie dodaj szczyptę soli oraz 70 dag mąki i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 32 na 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (takie na jakie masz ochotę, ja zrobiłam ze śliwkami ze słoika ), na owoce wysyp kruszonkę.
Piecz w temperaturze 160 st. C przez około 40 minut (jeżeli posiadamy w piekarniku funkcję: góra-dół.
Kruszonka:
6 łyżek margaryny
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieć i pokrusz.
Smacznego!
piekne ciasto i ta kruszonka ...:)pycha
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda pewnie tak samo smakuje.
OdpowiedzUsuńNajlepsze smaki dzieciństwa to właśnie ciasta drożdżowe pod każdym rodzajem, nic nie przebije tego wspaniałego smaku:)
OdpowiedzUsuńW kruszonce, 6 łyżek margaryny? Mam ją stopić ?
OdpowiedzUsuńMargarynę należy zagnieść z pozostałymi składnikami kruszonki :)
Usuń