piątek, 1 marca 2013

Potrawka z leśnych grzybów

Chociaż jest zima u mnie w kuchni panuje jesień. A na talerzach parują gorące kluski śląskie z potrawką z leśnych grzybów. Jesienią bardzo lubię zbierać grzyby, suszyć je i zamykać w słojach robiąc zapasy na nadchodzącą długą zimę. Część jednak obgotowuję w słonej wodzie a po odcedzeniu i ostygnięciu po prostu mrożę. Wykorzystuję je do robienia bardzo smacznych kotletów ( ale to innym razem), sosów a dziś do potrawki.

Do przygotowania potrawki z leśnych grzybów potrzebowałam:

Składniki:

0,5 kg grzybów obgotować i odcedzić
1 marchew starta
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki natki z pietruszki
2 parówki pokrojone w talarki
200 ml. słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oleju
sól, pieprz, wegeta, oregano

Na olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę,marchew startą na tarce o dużych oczkach, parówki oraz  grzyby. Smażyć do odparowania wody. Przyprawić, podlać śmietaną, posypać natką.

Podawać z kluskami śląskimi.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz