Ten dżem przygotowałam po raz pierwszy i to z jednej porcji. Tak naprawdę nie byłam pewna czy posmakuje reszcie domowników, i czy aby sama nie będę musiała go jeść, ale na szczęście posmakował reszcie głodomorów i w przyszłości z pewnością zrobię go więcej.
Składniki:
1 kg marchewki
50 dag cukru
3 cytryny
1 pomarańcza
2 szklanki wody
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i miksujemy na puree. Do wody dodajemy cukier, zagotowujemy, mieszając.Cytryny i pomarańczę sparzamy i osuszamy. Ścieramy skórkę a z owoców wyciskamy sok. Skórkę dodajemy do cukru i smażymy, aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy zmiksowaną marchewkę oraz sok. Smażymy do momentu aż dżem zgęstnieje ( kropla spuszczona na talerzyk nie powinna się rozlewać). Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz