środa, 11 września 2013

Papryka w zalewie miodowej

W mojej spiżarni znajduje się również papryka w zalewie miodowej. Jest znacznie łagodniejsza od tej octowej, ale nadaje się praktycznie do wszystkiego. Nie podaję ilości papryki tylko samą zalewę. Jeżeli mam więcej papryki to po prostu dorabiam jej tyle ile potrzeba.





Składniki:

3 litry wody + 1 szklanka
1/2 litra octu
3 łyżki soli
3 łyżki miodu
2 szklanki cukru
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca

Wykonanie:

Z podanych składników przygotować zalewę. Wystudzić. Paprykę umyć pozbawić gniazd nasiennych i ułożyć w słojach. Zimną zalewą zalać paprykę, zamknąć i pasteryzować 5-10 minut. Po wyciągnięciu odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!


Paprykujemy 4Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz