Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego. Po weryfikacji moich dostępnych składników stwierdziłam że będzie to piernik. Po upieczeniu przecięłam go na 2 blaty i przełożyłam marmoladą wieloowocową oraz masą budyniową. Niestety jak zwykle co dobre zawsze szybko znika.
Ciasto:
10 jaj
1 pełna szklanka cukru kryształu
200 ml. płynnego sztucznego miodu (u mnie z mniszka lekarskiego)
3 płaskie łyżeczki sody
10 dag rodzynek
1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
przyprawa do piernika
3 nie pełne mąki pszennej
Wykonanie:
Białka ubić utrwalić cukrem, następnie ciągle ubijając dodać miód i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i również ubić. Do ubitej masy dodać suche składniki, wymieszać, wylać na 3 jednakowe blaszki lub jedną wysoką i upiec a następnie przeciąć na 3 blaty.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Wystudzić, a następnie utrzeć z masłem.
Dodatkowo:
marmolada wieloowocowa
Przełożenie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta rozsmarować marmoladę, przykryć drugim blatem, następnie wyłożyć masę budyniową i przykryć ostatnim blatem. Wierzch polać polewą.
Smacznego!
pysznie wygląda, bardzo lubię pierniki ale to zostawiam je na zimę albo późną jesień :)
OdpowiedzUsuńPiernik znakomicie się prezentuje, na pewno go przygotuję i mam nadzieję że będzie również wyśmienity jak Twój
OdpowiedzUsuń