Ponieważ jesień zbliża się do nas wielkimi krokami chcemy jak najdłużej zachować zapach i smak lata. Dla tego też piekę ciasta z dodatkiem owoców. Są pyszne i pachnące. Dzieci wręcz je uwielbiają.
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
15 dag masła
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Dodatkowo:
ok. 1 kg brzoskwiń
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodając jajka, mąkę z proszkiem, aromat oraz jogurt. Brzoskwinie przekrój na pół, wyciągnij pestki. Cukier podgrzewaj z 5 łyżkami wody, aż zbrązowieje. Karmel rozsmaruj w wyłożonej papierem tortownicy o śr. 29 cm. Ułóż brzoskwinie, przykryj ciastem. Piecz 35-40 min w 180 st.C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz