piątek, 13 września 2013

Gołąbki w papryce

Dziś dla odmiany robiłam szybszą wersję gołąbków. Piszę że szybszą wersję bo nie trzeba parzyć kapusty, a to zajmuje najwięcej czasu.






Składniki:


15 średniej wielkości papryk
2 szklanki ryżu
1/2 kg mielonego mięsa
2 cebule
10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
2 szklanki bulionu
olej

Wykonanie:

W garnku zagotować 4 szklanki wody, posolić do smaku wrzucić ryż i ugotować na sypko. Cebulę zeszklić na oleju. Z papryk odciąć górną część i odłożyć, wydrążyć gniazda nasienne. Do ryżu dodać mięso mielone podsmażoną cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i napełnić papryki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, podlać bulionem i zapiec. Pod koniec posypać startym żółtym serem przykryć górną częściom papryki i ponownie zapiec.

Smacznego!




Paprykujemy 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz