wtorek, 17 września 2013

Domowy bigos

Moi najbliżsi uwielbiają zapach domowego obiadku, więc od czasu do czasu lubię rozpieszczać ich podniebienia polskim domowym bigosikiem. Chociaż polska kuchnia nie należy do najzdrowszej, to jednak nie należy z niej całkowicie rezygnować, bo jest bardzo smaczna. Wystarczy ją tylko trochę odchudzić.







Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg białej kapusty
75 dkg łopatki wieprzowej
20 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy
1 szklankę czerwonego wina Celebro
5 dag ugotowanych grzybów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do bigosu
1 łyżeczka kminku

Wykonanie:

Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Białą kapustę kroimy, podlewamy wodą i obgotowujemy, następnie dodajemy kapustę kiszoną podsmażone mięso, pokrojone grzyby oraz przyprawy do bigosu. Całość dusimy ok 1 godziny. Pod koniec wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy 30 min.

Smacznego!

1 komentarz: