Moi najbliżsi uwielbiają zapach domowego obiadku, więc od czasu do czasu lubię rozpieszczać ich podniebienia polskim domowym bigosikiem. Chociaż polska kuchnia nie należy do najzdrowszej, to jednak nie należy z niej całkowicie rezygnować, bo jest bardzo smaczna. Wystarczy ją tylko trochę odchudzić.
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej
1,5 kg białej kapusty
75 dkg łopatki wieprzowej
20 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy
1 szklankę czerwonego wina Celebro
5 dag ugotowanych grzybów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 opakowanie przyprawy do bigosu
1 łyżeczka kminku
Wykonanie:
Mięso, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Białą kapustę kroimy, podlewamy wodą i obgotowujemy, następnie dodajemy kapustę kiszoną podsmażone mięso, pokrojone grzyby oraz przyprawy do bigosu. Całość dusimy ok 1 godziny. Pod koniec wlewamy wino i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy 30 min.
Smacznego!
Pyszny klasyk:)
OdpowiedzUsuń