Kolejnym moim przetworem który zasila półki w mojej spiżarni jest syrop miętowy. Jest on doskonałym orzeźwiającym dodatkiem do napojów. Na bazie syropu miętowego można przyrządzać sosy do deserów a tak że kremy do ciast.
Składniki:
20-30 gałązek mięty
2 litry wody
1/2 kg cukru
2 dkg kwasku cytrynowego (niekoniecznie)
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu wkładamy umyte gałązki mięty i odstawiamy na ok.24 godziny. Wyjmujemy miętę, przecedzamy syrop. Zagotowujemy. Wrzący syrop wlewamy do butelek, zamykamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Nigdy nie przepadałam za tego typu wynalazkami, ale uwielbiam miętę, więc spróbuję przygotować ten syrop. Przy okazji zapraszam autorkę na nasze forum kobiece. Rozmawiamy tam o kobiecych problemach, ale jest również kącik na kucharskiego bloga.
OdpowiedzUsuń