Przepis ten dostałam od mojej bratowej, a ona od koleżanki. Tak mi posmakowały że robię ich bardzo często i nigdy nie zdążę ich włożyć do słoików. Dziś dzielę się z tobą tak wspaniałym przepisem.
Składniki:
3 kg buraczków
2 duże cebule
2 łyżki soli
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
8 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych
Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w łupinach, wystudzić obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą oraz solą. Z wody, octu, cukru oraz przypraw przygotować zalewę i przestudzoną zalać buraczki. Odstawić na 24 godz. a następnie odcedzić. Powstały sok zagotować i gorący wlać do małych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem. Można go później wykorzystać do barszczu. Buraczki włożyć do słoików, zalać niewielką ilością oleju, za pasteryzować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz