Placek biały:
7 białek
20 dag cukru kryształu
5 dag maki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy do posypania
Wykonanie:
1 łyżka kawy do posypania
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną piane utrwalić cukrem, dodać obie mąki z proszkiem i ocet. Na wyścieloną papierem blachę kłaść kupki ciasta posypać kawą. Zalać biszkoptem żółtym.
Biszkopt żółty :
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki maki
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Ubitą masę delikatnie połączyć z mąką i wylać na ciasto białe. Upiec w średni nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka. Ubitą masę delikatnie połączyć z mąką i wylać na ciasto białe. Upiec w średni nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Wkładka serowa:
60 dag sera
25 dag cukru pudru lub kryształu
5 jaj
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać zmielony ser, mąkę ziemniaczaną, oraz ubitą pianę z białek. Wyłożyć na tą samą blachę co piekliśmy biszkopt i upiec.
Krem do złożenia:
1/2 l mleka
7 żółtek
25 dag masła
3 łyżki maki ziemniaczanej
15 dag cukru + 2 cukry waniliowe
Wykonanie:
Żółtka pozostałe od ciasta białego utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym zalać 1,5 szklanki wrzącego mleka. W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią żółtka. Zagotować. Wystudzić. Następnie utrzeć z masłem. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, nałożyć wkładkę serową i następnie posmarować drugą połową kremu. Przykryć drugim blatem biszkopta. Ciasto polać polewą.
Smacznego!
Smacznego!
Łał, wygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńSzybkiego powrotu do zdrowia życzę :)